Les exposicions amb motiu de l’any Sorolla han acostat amb èxit les diferents facetes del pintor a vora 28.000 visitants

Les exposicions amb motiu de l’any Sorolla han acostat amb èxit les diferents facetes del pintor a vora 28.000 visitants

El 2023 ha sigut l’any central de les celebracions de commemoració del primer centenari de la mort de Joaquín Sorolla Bastida, una efemèride declarada “Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic” per part del Govern d’Espanya, i que va motivar, així mateix, que la Generalitat Valenciana declarara 2023 any Sorolla.

Per part seua, l’Ajuntament de València ha format part, des del seu inici, de la “Comissió Nacional per a la Commemoració del Centenari de la mort de Joaquín Sorolla”, creada per Reial decret 15/2023 de 17 de gener de 2023.

En este sentit, el Consistori va participar, el passat 10 d’agost, en l’ofrena floral organitzada pel Museu Sorolla i la Fundació Museu Sorolla davant la tomba on reposen les restes del prestigiós pintor valencià, en el Cementeri General de València, al costat de descendents de l’artista i representants de les citades institucions, també de la Fundació Bancaixa.

Així mateix, des del Servici de Patrimoni Històric i Artístic es van organitzar dos exposicions que han tingut com a objectiu aprofundir en la relació del pintor amb la seua ciutat natal. D’una banda, “La Ciutat dels artistes. Joaquín Sorolla i el Palau de les Arts i Indústries de València”, desenvolupada en el Museu de la Ciutat del 18 de maig de 2023 al 7 de gener de 2024, ha tingut un notable èxit, ja que ha sigut visitada per 22.998 persones.

Esta exposició ha comptat amb prop de 150 obres procedents de museus, institucions culturals i col·leccions particulars, fonamentalment valencianes, d’artistes de l’escola valenciana de finals del segle XIX i principis del segle XX, tenint com a eix central a la figura de Joaquín Sorolla. A més, en els pròxims mesos veurà la llum el catàleg d’esta exposició, realitzat per Jaume Penalba Alarcón.

D’altra banda, “La València de Joaquín Sorolla”, a la Casa Museu José Benlliure, exposada des del 20 d’octubre de 2023 fins al 4 de febrer de 2024, ha sigut visitada per 4.635 persones. L’exposició, organitzada en col·laboració amb el Museu Sorolla i la Fundació Joaquín Sorolla, presentava, a través de 50 quadres, notes de color i dibuixos la imatge de València a través de la retina del pintor de la llum, més enllà de les conegudes escenes de platja. Esta mostra compta amb un catàleg publicat a este efecte amb textos de la comissària Isabel Justo.

Per part del Servici d’Acció Cultural i, en concret, de la Secció de Biblioteques – Catalogació i Activitats, es van adquirir durant l’any Sorolla diversos exemplars sobre la vida i obra del “mestre de la llum”. A més, en diverses biblioteques municipals de la ciutat es van col·locar punts d’interés sobre el pintor.

Altres projectes

L’Ajuntament també ha col·laborat en diferents projectes desenvolupats per altres institucions culturals, amb el préstec d’obres a les exposicions “Sorolla a Roma. L’artista i la pensió de la Diputació de València” (març-juny 2023) i “Sorolla i el renàixer de l’Escola Valenciana” del Museu de Belles arts de Castelló (gener-abril 2024).

També, des del Servici de Patrimoni Històric, s’ha encarregat l’elaboració d’un estudi previ sobre l’antic Monument a Sorolla als tècnics de la Secció d’Investigació Arqueològica Municipal (SIAM), amb la finalitat d’iniciar els treballs tècnics necessaris per a avaluar la viabilitat de la seua reconstrucció en el seu emplaçament original, a la platja del Cabanyal.

Amb caràcter paral·lel, el SIAM està treballant també en la catalogació de la totalitat de les peces que integraven el conjunt monumental que tenia dedicat Sorolla en el Cabanyal-Canyamelar, així com en l’inventari de les restes que es conserven en l’actualitat, tot això acompanyat dels estudis que acrediten la procedència dels materials i l’autenticitat d’estos.

Artur Part

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad
× ¿Quieres decirnos algo?