Compromís lamenta que Català aposte per un Nadal menys valencià i plural on brilla la censura

Compromís lamenta que Català aposte per un Nadal menys valencià i plural on brilla la censura

Pere Fuset, l’anteriorment delegat de Cultura Festiva amb el govern de Compromís, ha destacat que el govern municipal de PP i Vox “ha actuat obsessionat per esborrar avanços i una identitat pròpia  i arrelada del Nadal valencià  i no en seguir millorant un nadal valencià, plural i present als barris com el revitalitzat durant els mandats anteriors de Compromís”

 Fuset considera que episodis com la supressió de la missatgera Caterina als barris, la dels personatges propis i tots els elements culturals valencians de la cavalcada de Reis, o la marginació del valencià i la supressió de la capitalitat verda com a lema d’Expojove  “fan que la delegada de Fiestas y Tradiciones, de Vox,  s’haja guanyat a pols el sobrenom de Regidora de Censura Festiva”.

 Des de Compromís lamenten que – tot i les irreals estimacions oferides per Mònica Gil  – la retallada en la Central de Nadal o en una Expojove protagonitzada per armes bèl·liques, haja fet que baixen en participació seguint les mateixes dades oficials. Una davallada d’assistents que segons la formació valencianista també s’ha manifestat en les poques activitats als barris mantingudes per PP i Vox com el patge que, sense èxit, ha substituït a la censurada Caterina.

 Per a Fuset és igualment preocupant “la falta de gestió que exemplifiquen errades com el trànsit a l’encesa de nadal a la Plaça de l’Ajuntament; anunciar les campanades infantils a només tres dies de la festa, retardar la guia de Nadal fins a la vespra o perdre l’ambient familiar i sense incidents d’edicions anteriors d’unes campanades amb accesos especialment caòtics sobre els que no es va informar suficientment”.

 Per a la coalició valencianista “la deslluida Cavalcada de Reis, la  seua multiplicació de les tribunes VIP i  cadires de pagament  i, sobretot, l’episodi dels ninots manxegos és el colofó més cutre i surrealista a un nadal que com s’ha comprovat mira més a Albacete que a València, en que les bandes de música i la cultura valenciana queden desbancades per un pupurrí incoherent de pel•lícules americanes i personatges bíblics que lluny de destacar-se han acabat perdent tota coherència en el relat”.

 Per a Fuset “el govern de PP i VOX marca la diferència pel sectarisme. Mentre el govern progressista de Compromís apostava per una festa plural on cabera tot el món, restaurant i ampliant el betlem a la Plaça de la Reina, creant un de nou al Saló de Cristall o posant en valor els de les Falles a la Guia de Nadal, el de PP i VOX, des d’una visió integrista i sectària, censura personatges valencians amb l’excusa de no ser bíblics i els canvia per bruixes Disney o privatitza l’espai públic obligant a pagar per participar”.

 Fuset ha avançat que demanaran informació “sobre cada cèntim de la cavalcada i els contractes relacionats ”després que hagen apreciat possibles irregularitats en la coordinació que ja han estat presentades davant de l’Agència Antifrau.

 Més positiva és la valoració de Compromís cap al manteniment de la descentralització de la decoració als barris iniciada pel govern Joan Ribó i l’aposta per la pirotècnia al nadal que també té el seu origen en el passats mandats. Dos aspectes que Fuset ha aprofitat per agrair el canvi de discurs del PP tot i denunciar el “cinisme demostrat en el passat”. Així Fuset recorda que “els qui es referien a la plaça de l’Ajuntament com a plaça de l’apagó, ara amb menys elements, la comparen amb el Rockefeller Center.”

 Un cas similar a  la potenciació de la pirotècnia “per un PP que va vetar els focs de les primeres campanades al 2015 i criticà un cost inferior als 50.000 euros per a la festa de Cap d’Any quan ara dedica més de 200.000 a la celebració”. Fuset  ha ratificat que “no estàvem tan equivocats quan apostàrem per la pirotècnia al Nadal front a les crítiques de l’oposició del moment” i s’ha mostrat partidari de replantejar el format i optimitzar millor la gran inversió per a que el seu impacte social i retorn econòmic siga major “i no es limite a un vídeo per a xarxes sense ressó en cap televisió estatal i a participació de poc més de 50 persones en cada punt de la disparada”.

Artur Part

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad
× ¿Quieres decirnos algo?