Vivers recupera l’escultura d’homenatge a Walt Disney, obra de l’artista valencià Vicente Rodilla Zanón

Vivers recupera l’escultura d’homenatge a Walt Disney, obra de l’artista valencià Vicente Rodilla Zanón

Els Jardins del Real (Vivers) han recuperat l’escultura de l’Ànec Donald, una peça instal·lada al parc fa ja mig segle com a homenatge de la infància de València al creador Walt Disney. La peça havia patit un atac vandàlic setmanes arrere, per la qual cosa ha sigut sotmesa a un procés de recuperació general, i ja ocupa de nou el seu lloc habitual, a l’entrada de la zona de jocs infantils dels jardins.

Es tracta d’una figura realitzada en pedra artificial recoberta de lasques de colors vius de marbre i ceràmica vidriada, que presenta recobriment realitzat amb la tècnica del trencadís, amb una estructura interna de ferro. Està situada sobre un pedestal llaurat en un únic bloc de pedra que representa un llibre.

El passat 8 d’octubre, el servici municipal de Jardineria Sostenible va detectar, al tancament del parc, que l’escultura havia sigut objecte d’un acte vandàlic: les persones atacants havien llançat pintura plàstica a la peça i havien retallat la mà de la figura de l’ànec que, no obstant això, va poder ser recuperada l’endemà pel personal de manteniment dels jardins.

El personal tècnic del Servei Municipal de Patrimoni Històric s’ha encarregat de la intervenció de recuperació: en primer lloc, s’ha eliminat el guano i la brutícia ambiental adherida a la superfície del monument, i s’ha comprovat l’estabilitat estructural del braç dret de l’escultura. També s’ha procedit a eliminar la pintura plàstica llançada al monument, i a unir la mà arrancada, així com a consolidar la clivella de la part del colze. Finalment, s’ha efectuat una rejuntada provisional d’emergència de les lasques per tal d’evitar la caiguda i posterior pèrdua, i s’han reintegrat cromàticament els ajuntats provisionals. Durant tota la restauració s’ha realitzat una documentació fotogràfica per a evidenciar l’estat de l’escultura abans, durant i després de la intervenció.

“A Walt Disney… els Xiquets”

El monument, que constituix un homenatge al creador i impulsor de l’animació cinematogràfica Walt Disney, va ser inaugurat als Jardins del Real, en l’accés al parc infantil, al març de 1968. Va ser un monument promogut per l’Ajuntament de València, que va encarregar la construcció a l’empresa Rodilla Levante Mármoles (en el lateral del pedestal en forma de llibre es pot llegir “Rodilla Levante Mármol 3”).

L’autor de la peça va ser l’escultor valencià Vicente Rodilla Zanón, natural del poble de Siete Aguas, que té un carrer dedicat al barri de Patraix. L’obra representa la figura icònica de l’Ànec Donald sobre un gran llibre llaurat en pedra en la coberta principal de la qual figura l’efígie de l’homenatjat, Walt Disney, i que en la contraportada reproduix el perfil d’un castell sobre el qual s’alça la figura ceràmica de l’Ànec Donald.

La construcció i instal·lació de l’obra es va sufragar amb les aportacions i donatius recollits entre la infància, en guardioles que es van col·locar en jardins de tota la ciutat. Per això, la dedicatòria de l’escultura recull la llegenda: “A Walt Disney… els Xiquets”.

Artur Part

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad
× ¿Quieres decirnos algo?