L’il·lustrador Paco Roca, el dramaturg Manuel Molins i la catedràtica Pilar Roig, Premis al Mèrit Cultural ‘Ciutat de València’ 2023

L’il·lustrador Paco Roca, el dramaturg Manuel Molins i la catedràtica Pilar Roig, Premis al Mèrit Cultural ‘Ciutat de València’ 2023

El jurat dels Premis al Mèrit Cultural ‘Ciutat de València’ ha acordat este dilluns concedir els guardons de la segona edició a l’il·lustrador Paco Roca, al dramaturg Manuel Molins i a la catedràtica de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat Politècnica de València, Pilar Roig. D’esta manera, es consolida i es dona projecció a esta iniciativa cultural impulsada l’any passat, 2022, amb l’objectiu de “reconéixer anualment a les persones físiques o jurídiques vinculades a la ciutat i que s’hagen distingit en qualsevol àmbit del món de la cultura”.
La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha destacat la qualitat professional i intel·lectual dels tres noms triats pel jurat dels premis, i ha assenyalat que “hi ha tantes persones a la nostra ciutat mereixedora d’este reconeixement, que considerem que este gest per part de l’Ajuntament és molt important per a posar en valor la cultura, perquè la ciutadania la valore i perquè els nostres professionals es vegen recolzats en el seu quefer”.

Cal tindre en compte que, fins l’any passat, no existien a la nostra ciutat uns guardons al mèrit cultural, com sí que hi ha en altres capitals com Madrid o Barcelona. En esta ocasió, el jurat ha reconegut el bon fer i l’altura professional de l’il·lustrador Paco Roca, el dramaturg Manuel Molins i la catedràtica de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat Politècnica de València, Pilar Roig, els qui rebran el seu premi en un acte solemne que es realitzarà més endavant.

El jurat ha premiat l’artista Paco Roca “per la seua brillant carrera com historietista i il·lustrador de reconeguda trajectòria nacional i internacional gràcies a la traducció i difusió de les seues obres en més de dotze països”. Tal com assenyala la decisió del jurat, es tracta d’un autor “compromés social i políticament, els còmics del qual han sigut guardonats al més alt nivell dins i fora d’Espanya (ha sigut Premi Nacional del Còmic, Premi del Saló del Còmic de Barcelona, Premi Comic Amb Portugal, Inkpot Award, Yellow Kid Auttore dell’Anno en el festival Lucca Comic & Games i premi Eisner) i la seua obra està exposada en sales nacionals i internacionals com un dels més representatius i reconeguts autors espanyols de còmic i novel·la gràfica en l’actualitat”.

També es reconeix “el compromís intel·lectual amb el teatre independent i la recuperació de la llengua i cultura pròpies del País Valencià”, de l’autor Manuel Molins, del qual el jurat ha destacat que es tracta d’un autor “prolífic, d’una llarga producció teatral en valencià, caracteritzada per una gran diversitat formal i temàtica”. “Des dels inicis de la seua carrera –se subratlla en el reconeixement- manté una vinculació i acostament del teatre valencià a les tendències europees, traslladant a la seua obra les preocupacions filosòfiques i les paradoxes polítiques i socials de la contemporaneïtat. El seu reconegut caràcter crític i combatiu, plasmat en els seus textos i en la direcció escènica de destacades produccions teatrals, li permet erigir-se com un dels referents actuals de la dramatúrgia valenciana independent”.

Finalment, el tercer premi serà per a Pilar Roig “per la seua reconeguda carrera com a docent i investigadora del Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat Politècnica de València i Acadèmica de Número de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles”. Entre les seues actuacions més importants com a investigadora destaca la restauració de la cúpula de la Basílica de la Mare de Déu dels Desamparats de València (entre 1998 i 2003) i, des de 2003, la recuperació de la volta de l’església de Sant Joan del Mercat, i de les pintures de la volta de l’església de Sant Nicolás. A més, Roig suma també el reconeixement internacional per haver dirigit a la ciutat etíop de Lalibela la recuperació d’onze esglésies del segle XII construïdes en la roca; i als seus mèrits suma així mateix la direcció de més de 35 tesis doctorals, i la publicació de nombrosos articles i ponències en l’àmbit internacional. És, en paraules del jurat, “una de les professionals més rellevants en el camp de la investigació, restauració i conservació del patrimoni”.

Tal com ha assenyalat la regidora de Cultura, Glòria Tello, “els Premis al Mèrit Cultural Ciutat de València són un important reconeixement que vam crear l’any passat, sent coneixedors que a la nostra ciutat tenim la sort de comptar amb grans professionals de la cultura de diferents disciplines, persones amb trajectòries molt consolidades i amb guardons internacionals, que mereixen este reconeixement de l’ajuntament”. Tello ha subratllat la qualitat professional de les tres persones reconegudes en esta segona edició, “tres noms de disciplines diferents però molt mereixedores d’este reconeixement”, ha afirmat, “que no fan sinó posar en valor estos premis que l’Ajuntament vol que perduren i s’afermen”, ha afegit.

Cadascun dels premiats rebrà 6.000 euros i un trofeu realitzat per l’estudi valencià de disseny Lavernia i Cienfuegos, que representa una torxa, “símbol de la llum, la cerca, la veritat, el coneixement, i la cultura”, en paraules del seu autor, Nacho Lavernia.

Artur Part

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad
× ¿Quieres decirnos algo?
A %d blogueros les gusta esto: