Personal especialitzat supervisarà el procés de trasllat de les roques a l’Estació del Nord, on s’exposaran durant els sis mesos que durarà la rehabilitació de l’immoble del segle XV en què es guarden, localitzat al carrer dels Roters. La terminal acollirà una mostra sobre el seu origen i la importància de la festa del Corpus a la ciutat. Este dilluns han començat els treballs de restauració de la Casa de les Roques, amb una inversió d’una mica més de 290.000 euros. Ente el 4 i 5 d’abril es farà el transport de les figures i elements simbòlics en horari nocturn. En alguns casos, s’han de desmuntar per les seues dimensions.

Concretament, les roques que es desplaçaran a la terminal són les de Sant Cristòfol, la Barca de Sant Nicolau, la Mare de Déu dels Desemparats, la Trinitat, la Fe, el Sant Calze, les Àguiles, el Bestiari, els Gegants, els Cavallets i els Caps de Nano. Tal com han explicat la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, i el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, l’exposició, sota el títol “Les roques de València a l’Estació del Nord”, perseguix un doble objectiu. D’una banda, que cap figura o element patisca danys durant les obres. D’altra, posar en valor la festa del Corpus, “profundament arrelada en la història de la ciutat”. El trasllat està autoritzat i vigilat per la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura.

Les figures històriques de Sant Miquel, la Diablera, la Puríssima, Sant Vicent, València i la Flama passaran de la Casa de les Roques al espai veí del Museu del Corpus. L’única carrossa que continuarà a l’immoble del segle XV és la de Sant Joan de Ribera.

L’edil Lluïsa Notario ha explicat que la intervenció de la Casa de les Roques “pretén recuperar i posar en valor l’immoble de la manera més respectuosa possible, atenent els orígens i totes les intervencions que s’han fet al llarg del temps”.

El Museu del Corpus-Casa de les Roques és un immoble de propietat municipal conformat per dos àrees connectades: la Casa de les Roques (segle XV) i l’edifici del Museu del Corpus (segle XVIII). La construcció de la Casa de les Roques va ser ordenada per Pere el Cerimoniós entre els anys 1435 i 1447, amb la finalitat de guardar les roques i els objectes que acompanyaven la processó del Corpus. De fet, en la seua façana destaca l’enorme porta per on ixen les roques.

L’any 2019, i davant la sospita que l’immoble poguera patir danys estructurals, es va decidir tancar l’espai per raons de seguretat. “I hem aprofitat per fer una rehabilitació d’este espai tan emblemàtic de la nostra ciutat, que millorarà considerablement les condicions de conservació de les roques”, ha explicat Notario.

Els detalls de la intervenció

La intervenció prevista inclou tractament d’humitat en els murs perimetrals i pilars; l’actuació sobre l’estructura i l’entramat de fusta; el recrescut d’ampit perimetral de la claraboia; l’actuació en cobertes inclinades; les millores en el sistema d’evacuació d’aigües pluvials; la rehabilitació de la façana; treballs de fusteria; instal·lació elèctrica; instal·lació d’il·luminació, i tractament contra agents xilòfags, entre altres previsions.

Espai museogràfic

Per la seua part, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha recordat que el Museu del Corpus va ser reconegut com a espai museogràfic per la Conselleria de Cultura en 2018, i ha subratllat l’adequació efectuada, amb elements audiovisuals, informació en nou idiomes, i altres iniciatives, que han consolidat la seua projecció.

A més, ha indicat el regidor, l’Ajuntament ja ha actuat també en la rehabilitació d’algunes de les roques històriques, com ara les de Sant Miguel, València, la Puríssima o Diablera, i es preveu continuar amb esta tasca una vegada concloguen els treballs sobre l’immoble.

Rehabilitació arquitectònica

La rehabilitació de la Casa de les Roques és “una intervenció més de totes les que estem impulsant des del mandat anterior per rescatar i preservar el nostre patrimoni arquitectònic, especialment en casos com este, tan arrelats a la cultura de la nostra ciutat”, ha subratllat la regidora de Gestió de Recursos.

L’Ajuntament va posar en marxa l’any 2015 el pla d’intervenció en edificis amb valor patrimonial i social, que ha permés invertir més de quatre milions d’euros en este àmbit, amb accions com la rehabilitació de la Casa del Senyor de l’Alqueria del Moro, el xalet d’Aben Al-Abbar o la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer. Així mateix, s’han realitzat tasques, estudis i investigacions arqueològiques prèvies a projectes de rehabilitació com el de l’Alqueria Falcó, o treballs de consolidació o manteniment com els de l’Alqueria Gaspar Bono. “Fins ara —ha conclòs Lluïsa Notario— hem realitzat intervencions en més de 20 edificis de la ciutat”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad
× ¿Quieres decirnos algo?
A %d blogueros les gusta esto: